Kunst Expositie

 


“Neosacrale” kunst

Van 25 augustus tot 30 oktober 2019 is in Museum Warsenhoeck een expositie te zien van “Neosacrale” kunst van de in Litouwen geboren Krzysztof Sokolovski.
De kunstenaar presenteert werken op lindehouten borden, abstracte altaren en schilderijen op doek.
Sokolovski is vooral een religieus schilder, bedenker van het concept “neosacrale kunst”, schepper van talrijke iconen en voorvechter van de vernieuwing van religieuze kunst. Zijn idee van (neo-)sacrale abstractie is om verhalende elementen uit zijn schilderijen weg te laten en zich te richten op het visualiseren van de culminerende emotie die in de religieuze geschiedenis tot uitdrukking komt. Sokolovski reduceert de figuren in de iconen tot eenvoudige symbolen en geometrische vormen. Tegelijkertijd is hij uiterst modern – hij herinterpreteert de oosterse iconografie op creatieve wijze en verwijst naar het erfgoed van de modernistische schilderkunst – schilderijen van Kazimierz Malewicz of Jerzy Nowosielski.

Karakteristiek voor zijn borden is dat ze met een buitengewone precisie zijn uitgevoerd en zowel spirituele als materiële schoonheid uitstralen. De expositie wordt feestelijk geopend door de ambassadeur van Litouwen de heer Vidmantas Purlys in aanwezigheid van de burgemeester van Nieuwegein de heer Frans Backhuijs. De opening vindt plaats op zondag 25 augustus om 15.00 uur in Museum Warsenhoeck, Geinoord 11. Iedereen is van harte welkom.

 


Generaties

Van 10 november 2019 tot 22 januari 2020 is in Museum Warsenhoeck een kunstexpositie te zien die de titel “Generaties” heeft meegekregen. Moeder Antonie Eikemans en dochter Nina van Geffen laten hun werk zien dat bestaat uit verschillende keramische vormen. De opening van de expositie wordt gehouden op zondag 10 november om 15:00 uur.
Antonie Eikemans over haar werk: ‘Ik ben niet eenvoudig ergens onder te brengen, ik maak als het ware ruimtelijk werk. Dat kan alles zijn, ik beperk me niet tot een soort materiaal of werkwijze. Het werk komt voort uit mijn dagelijks leven, het is de letterlijke vertaling van mijn leven. Zoals men vroeger het expressionisme had, kun je mijn werk nu misschien rangschikken onder het nieuwe levens expressionisme. Mijn werk is een vertaling van mijn dromen. Het gaat erom hoe die dromen zich verhouden tot de dagelijkse realiteit met een knipoog naar? Al eeuwen bestaan er sprookjes en verhalen die de fantasie doen prikkelen. Zo worden ook mijn dromen gevuld met sprookjes en ik maak er een beeld van, zodat iedereen verder kan dromen. Het enige wat ik wil is een imaginaire wereld bouwen waarin ik me veilig voel.’

Nina van Geffen over haar werk: ‘De werken die ik in museum Warsenhoeck laat zien, vertegenwoordigen tezamen verschillende fases binnen mijn zoektocht naar het loskomen. Loskomen van conformisme, verwachtingen, patronen en stigma’s waar ik dacht aan te moeten voldoen in mijn volwassen worden. Ongemerkt is hierdoor mijn eigenheid naar de achtergrond verdwenen, mijn speelsheid, koppigheid, nieuwsgierigheid en enthousiasme. Deze en andere eigenschappen uit mijn kinderjaren beginnen langzaam terug te komen in volwassen vorm. Door letterlijk handen, voeten, vleugels of vormen te geven aan gevoelens transformeer ik langzaam in de richting waarin ik mezelf herontdek.’

De feestelijke opening van de nieuwe expositie vindt plaats op zondag 10 november om 15:00 uur in Museum Warsenhoeck, Geinoord 11 in Nieuwegein. Het museum is geopend elke woensdag, zaterdag en zondag van 14:00 tot 16:00 uur.