Kunst Expositie

 

Kunst op de Hooizolder

De tweede etage van ons museum wordt gebruikt voor:
Kunstexposities van – veelal – Nieuwegeinse kunstenaars.
Gemiddeld 7 keer per jaar heeft er wisseling van expositie plaats.


Van 16 juni 2019 tot en met 21 augustus 2019 exposeren in Museum Warsenhoeck in Nieuwegein (Geinoord 11, 3432 PE Nieuwegein) twee kunstenaressen; Mina Welleman en Marie-José van der Sandt. “Verbinden” hebben zij hun expositie getiteld. De expositie wordt feestelijk geopend op 16 juni 2019 om 15.00 uur, iedereen is van harte welkom.

Mina Welleman ging pas op latere leeftijd schilderen. Maar haar liefde voor kunst en cultuur heeft ze altijd al gehad. Haar werk omschrijft ze als ‘abstract met een realistische twist’. Het is spannend om zo te schilderen, je bepaalt niet zelf wat het wordt zoals wanneer men figuratief werkt. Door haar optimistische en vrolijke karakter zijn haar schilderijen altijd kleurrijk en luchtig.

Marie-José van der Sandt over haar werk:
De afgelopen 30 jaar heb ik in mijn werk een constante factor: windsels. In mijn zoektocht naar de werkelijke essentie van het materiaal textiel, onder andere tijdens reizen door Afrika en bij het zien van mummies uit verschillende culturen, raakte ik geïntrigeerd. Ik was bezig met wikkelen. Dit paste bij de verbeelding van mijn werk.’ aldus Marie-José van der Sandt.
De fascinatie voor het leven en de dood liggen ten grondslag aan al het werk en zeker ook aan de grote konten die Marie-José maakt. De konten zijn een eerbetoon aan de vrouwen die kinderen gebaard hebben. Voor haar is dit een oerbeeld van vruchtbaarheid.


“Neosacrale” kunst

Van 25 augustus tot 30 oktober 2019 is in Museum Warsenhoeck een expositie te zien van “Neosacrale” kunst van de in Litouwen geboren Krzysztof Sokolovski.
De kunstenaar presenteert werken op lindehouten borden, abstracte altaren en schilderijen op doek.
Sokolovski is vooral een religieus schilder, bedenker van het concept “neosacrale kunst”, schepper van talrijke iconen en voorvechter van de vernieuwing van religieuze kunst. Zijn idee van (neo-)sacrale abstractie is om verhalende elementen uit zijn schilderijen weg te laten en zich te richten op het visualiseren van de culminerende emotie die in de religieuze geschiedenis tot uitdrukking komt. Sokolovski reduceert de figuren in de iconen tot eenvoudige symbolen en geometrische vormen. Tegelijkertijd is hij uiterst modern – hij herinterpreteert de oosterse iconografie op creatieve wijze en verwijst naar het erfgoed van de modernistische schilderkunst – schilderijen van Kazimierz Malewicz of Jerzy Nowosielski.

Karakteristiek voor zijn borden is dat ze met een buitengewone precisie zijn uitgevoerd en zowel spirituele als materiële schoonheid uitstralen. De expositie wordt feestelijk geopend door de ambassadeur van Litouwen de heer Vidmantas Purlys in aanwezigheid van de burgemeester van Nieuwegein de heer Frans Backhuijs. De opening vindt plaats op zondag 25 augustus om 15.00 uur in Museum Warsenhoeck, Geinoord 11. Iedereen is van harte welkom.