Middeleeuws zwaard te bezichtigen in de bibliotheek

Het Middeleeuwse zwaard, dat vorig jaar is gevonden op bedrijventerrein  het Klooster, wordt tentoongesteld op
de Tweede Verdieping in het Stadsuis. De officiële opening van de tentoonstelling vond woensdagmiddag plaats. De wethouders John van Engelen (erfgoed) en Ellie Eggengoor (Economische Zaken) onthulden het zwaard.

Onze videograaf Bart van
Rooijen was ter plekke. Het gaat om een middeleeuws ridder zwaard van 118 cm lengte met een houten handvat en leren schede, dat tussen 1040 en 1260 is gemaakt. Het is gevonden in zuurstofarme omstandigheden, compleet met het oorspronkelijke beukenhouten handvat en delen van de beukenhouten met kalfsleer-beklede schede. Ook is de naam van de maker leesbaar:
+ GICELIN ME FECIT + (‘Gicelin heeft mij gemaakt’). Op de keerzijde staat ook een inscriptie, net als op de andere kant
geflankeerd door twee kruisvaarders kruizen: + IN NOMINE DOMINI + (‘in naam van de heer’).
Van dit type zwaard zijn tot nog toe 17 exemplaren gevonden, maar deze is het best bewaard gebleven en kon daarom gedateerd worden.

Op donderdag 28 oktober geeft archeologe Roosje de Leeuwe samen met Tim Beerens een lezing over het zwaard en de opgravingen op bedrijventerrein Het Klooster.
In de lezing wordt ingegaan
op de vondsten van de gehele opgraving en op die van het zwaard in het bijzonder. Hoe zag het landschap er destijds uit en wat deden de mensen daar? Tim Beerens was als archeoloog betrokken bij de opgravingen en doet in zijn vrije tijd aan zwaardvechten. Hij zal meer
vertellen over het zwaard zelf, wie de eigenaar kan zijn geweest en wat we weten over strijd en oorlogvoering in de middeleeuwen.
Deze lezing is een samenwerking van de Historische Kring Nieuwegein met de bibliotheek.
Toegang is gratis.
Aanmelden kan makkelijk online