Nieuwegeinse musea zoeken naar oorlogsfoto’s

Volgend jaar mei vieren wij 75 jaar bevrijding. Het NIOD en het herinneringsplatform WO2 hebben het project De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s gestart. Want hoe vertel je het verhaal over de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar na de bevrijding beter dan aan de hand van foto’s? Iedereen kent de iconische beelden van de hongerwinter, de Jodenvervolging en andere vormen van onderdrukking.  In onze provincie verzamelt het Landschap Erfgoed Utrecht foto’s, waarvan ook een selectie in onze provincie en daarvan weer een deel in landelijke tentoonstellingen te zien zal zijn.

Voor Nieuwegein zoeken Museum Warsenhoeck, De Museumwerf Vreeswijk en Het Vreeswijks Museum in het kader van dit project naar de oorlogsfoto’s uit Nieuwegein, en ook specifiek naar oorlogsfoto’s uit de scheepvaartgeschiedenis. Veel materiaal zit wellicht nog in fotoalbums, sigarenkistjes of filmblikken. We roepen iedereen op om op zoek te gaan naar onze geschiedenis en de eigen foto’s, of die van je ouders of grootouders in te zenden, liefst met zoveel mogelijk informatie. We helpen graag met het digitaliseren van de foto’s en het optekenen van de verhalen die erbij horen. Daarom is er in samenwerking met de Tweede Verdieping een scancafé gepland op dinsdag 17 december tussen 13:00 en 17:00 uur.
De foto’s (films zijn zeker ook welkom!) kunnen tot 28 december worden ingezonden via museumwerf@museumwerf.nl

De eerste foto voor de Provincie Utrecht is uitgezocht bij het Fotomuseum door CvdK Hans Oosters.