Rouwborden

Unieke Rouwborden uit de 17e en 18e eeuw.

Onze 7 Rouwborden van de familie de Malapert, uit de 17e en 18e eeuw, zijn in 2018 gerestaureerd.
De tentoonstelling van de borden heeft in 2018 plaats gevonden op de hooizolder van Museum Warsenhoeck. Hierbij is een publicatie gemaakt (met full color afbeeldingen, een uitleg over het proces en de vermelding van de fondsen), hiervan zijn nog enkele exemplaren verkrijgbaar bij Museum Warsenhoeck.
Op verzoek kunnen de rouwborden bekeken worden. U kunt hiervoor een mailtje sturen naar: collectiebeheer@museumwarsenhoeck.nl.

Rouwborden zijn houten panelen. Hierop zijn op een zwarte achtergrond, naam, titels, overlijdensdatum en wapenschilden van een overleden prominente inwoner zijn vastgelegd. De borden werden in die tijd aan de gevel van het sterfhuis opgehangen en later in veel gevallen aan de muur van de kerk bevestigd, waar de overledene was begraven. ‘Onze’ rouwborden hebben gehangen in de middeleeuwse Sint Nicolaaskerk op het Kerkveld te Jutphaas, die in 1820 is gesloopt.
De borden die nu in de collectie van museum Warsenhoeck zijn opgenomen, zijn afkomstig van de familie de Malapert. Het was een welgestelde familie uit Noord Frankrijk, die vermoedelijk vanwege hun geloop als hugenoten in de 16e eeuw verhuisde en zich in Jutphaas heeft gevestigd. De familie kwam in 1596 in het bezit van huis Plettenburg, dat is gesloopt. Daar staat nu fort Jutphaas.
De rouwborden zijn, na onderzoek door een heraldisch schilder, deskundig opgefrist en deels terughoudend gerestaureerd. De restauratie van het schilderwerk was secuur en tijdrovend. Ook de restauratie van de vaak eikenhouten ondergronden en de ophanging van de borden is specialistisch werk geweest.
Op de foto’s ziet u:  Het rouwbord van Louis V de Malapert (Ludovico), overleden 3-03-1782, tijdens de restauratie.

en een vergelijkbaar bord van de broer van louis V) Jan Jacob de Malapert (Jacobo), overleden 31-08-1782 dat zich in de in de Nicolaikerk te Utrecht bevindt.Op basis van het artikel van
7 november 2017 webmaster

Nieuwegein, 22- 08 – 2019
M.E.S. Adriaansen, collectiebeheerder.