Vronensteyntunnel krijgt opknapbeurt

Donkere tunnel wordt historisch schilderij

Na een aanloopperiode van anderhalf jaar is onlangs de eerste muur in de Vronensteyntunnel in de grondverf gezet. De fiets- en voetgangerstunnel verbindt de wijken Zuilenstein en Batau-Noord met elkaar. Het is de bedoeling dat de schilderingen in de tunnel klaar zijn na de zomervakantie van 2024. Gelijktijdig viert dan de Vroonesteynschool haar 50-jarig bestaan.

Carin Sleurink en Henk Valkenet aan het werk in de tunnel

Vroeger was er op de locatie een deel van de Galecopperdijk, de duizend jaar oude ontginningsas die werd gebruikt om bruikbare landbouwgrond te maken van het moerassige veengebied. Hiervoor werd grond drooggemaakt door de aanleg van sloten en afwateringsvaarten.

In 2021 ontstond bij Henk Valkenet, oud-directielid van de Vroonesteynschool, het idee om de geschiedenis van de locatie in beeld te brengen op de wanden van de tunnel. Zijn inspiratiebron was het community art project van Carin Sleurink in de Noordstedetunnel ter gelegenheid van 50 jaar Nieuwegein.

Op de zuidwand wordt de ontginningsgeschiedenis in beeld gebracht: moeras – Galecopperdijk – landbouwgrond – huize Vronestein – woonwijk met opvallende gebouwen uit de wijken Zuilenstein en Batau-Noord. Ook komen er polaroids, die door participanten worden ingevuld. Aan de noordwand wordt de geschiedenis van de sneltram weergegeven. Op de lage muren van de toeritten worden driehoeken gezet. Naast Sleurink gaan leerlingen van de basisscholen in Zuilenstein en bewoners van de nabijgelegen locatie van Reinaerde meehelpen met de uitvoering.

Museum Warsenhoeck

Geinoord 11, 3432 PE  Nieuwegein

Openingstijden:
Elke woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 14:00 tot 17:00 uur
(Van 1 november tot 1 maart tot 16:00 uur)

Tel. 030 – 6050090
(Alleen tijdens openingstijden)

Het museum is gesloten op de zondag van Pasen, Pinksteren, met Kerst, op Koningsdag en Nieuwjaarsdag

Museum Warsenhoeck vindt u in het Natuurkwartier in Park Oudegein

Aanmelden groepsbezoeken

Klik hier voor het aanmeldingsformulier.

Op zoek naar meer informatie? Bekijk dan eens deze LINKS