Donkere tunnel wordt historisch schilderij
Na een aanloopperiode van anderhalf jaar is onlangs de eerste muur in de Vronensteyntunnel in de grondverf gezet. De fiets- en voetgangerstunnel verbindt de wijken Zuilenstein en Batau-Noord met elkaar. Het is de bedoeling dat de schilderingen in de tunnel klaar zijn na de zomervakantie van 2024. Gelijktijdig viert dan de Vroonesteynschool haar 50-jarig bestaan.
Vroeger was er op de locatie een deel van de Galecopperdijk, de duizend jaar oude ontginningsas die werd gebruikt om bruikbare landbouwgrond te maken van het moerassige veengebied. Hiervoor werd grond drooggemaakt door de aanleg van sloten en afwateringsvaarten.
In 2021 ontstond bij Henk Valkenet, oud-directielid van de Vroonesteynschool, het idee om de geschiedenis van de locatie in beeld te brengen op de wanden van de tunnel. Zijn inspiratiebron was het community art project van Carin Sleurink in de Noordstedetunnel ter gelegenheid van 50 jaar Nieuwegein.
Op de zuidwand wordt de ontginningsgeschiedenis in beeld gebracht: moeras – Galecopperdijk – landbouwgrond – huize Vronestein – woonwijk met opvallende gebouwen uit de wijken Zuilenstein en Batau-Noord. Ook komen er polaroids, die door participanten worden ingevuld. Aan de noordwand wordt de geschiedenis van de sneltram weergegeven. Op de lage muren van de toeritten worden driehoeken gezet. Naast Sleurink gaan leerlingen van de basisscholen in Zuilenstein en bewoners van de nabijgelegen locatie van Reinaerde meehelpen met de uitvoering.